Help de website groeien! Een klik helpt enorm!

Site

Mijten

Vogelmijt (Bloedluis)

Vogelmijt (ook wel onterecht bloedluis genoemd) is een heel vervelende mijt om in huis te hebben. Deze mijt zuigt bloed van je parkieten (en in erge honger ook van jou!). Tevens is deze mijt heel besmettelijk en moeilijk uit huis te krijgen. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk te doen om te voorkomen dat deze mijt bij je parkieten gaat nestelen. Het voorkomen van bloedluis doe je door alles goed schoon te houden, regelmatig ontsmetten hoort hier ook bij. Bloedluis is een mijt die je met de ogen kan zien. Als je parkiet regelmatig jeuk heeft of erg stressvol is hang dan ‘s avonds een wit laken over de kooi heen. Bloedluizen zijn namelijk vaak ‘s avond en ‘s ochtends actief. Als je de volgende ochtend op het lijken kijkt zie je of er rode “spikkels” rondlopen of niet.

Mocht het blijken dat er bloedluis heerst in je kooi of voliere dan ga je een zwaar traject in van alle hoeken en gaatjes des infecteren. Raadpleeg dierenartsen of artikelen geschreven door dierenartsen om te kijken hoe je dit het beste kunt aanpakken. 1 Bloedluis die overblijft is genoeg om binnen enkele maanden een heuse plaag te hebben.

Vedermijt

Deze mijt komt minder vaak voor. Het is wel lastig om deze mijt te zien. De mijt is nog geen halve millimeter groot en is vaak zichtbaar op de vleugel- en staartpennen. De vedermijt tast de veren aan en in extreme gevallen ook de wortels van de veren. Het gevolg is dat je parkiet geen goed verenpakket meer heeft. Wanneer je vermoedt dat je parkiet vedermijt heeft ga dan langs de dieren-arts voor de juiste behandeling. Natuurlijk zal de kooi/volière meerdere malen moeten worden ontsmet wil je er vanaf komen.

Schurftmijt

Schurftmijt is een voor het mensen oog onzichtbare mijt. Deze mijt komt regelmatig voor maar is ook goed te bestrijden. De mijt kan op verschillende plekken voorkomen. De meest bekende plek is op de neus. Je ziet een bruin bobbelig randje vlak boven de snavel ontstaan. Het lijkt net alsof het wat uitgedroogd is. Vervolgens begint de mijt “tunnels” te graven in de snavel. Een andere plek waar de mijt zich kan nestelen is in de pootjes. Er komen geel achtige “puisten” op de pootjes. Een minder bekende plek is op de huid. Dit kan resulteren in ernstige jeuk en pluk gedrag.

Beginnende schurftmijt is goed te behandelen. Door middel van een paar keer per dag vaseline te smeren op de besmette delen stikken de oudere mijten. De nieuwere mijten krijgen geen kans om nieuwe eitjes te leggen. Houdt er wel rekening mee dat er een paar keer per dag moet worden gesmeerd voor minimaal 2 weken. Voor de minder tamme parkieten zijn er ook anti-parasiet producten op de markt. Houdt er rekening mee dat die zwaarder zijn voor de parkiet.

Bij vergevorderde schurftmijt ten alle tijden een vogelgespecialiseerde dierensarts raadplegen.

Vergeet niet de kooi/volière volledig tot in elk kiertje te ontsmetten! Liefst zo vaak mogelijk maar minimaal 1 keer voor de behandeling en 1 keer na de behandeling. Vervang houten stokken tijdelijk voor plastic, de mijt kan namelijk in het hout kruipen en dan heeft ontsmetten van de kooi geen zin gehad. Vervang ook eventuele slijpsteentjes of stoffen speeltjes.

schurftmijt schurftmijten

Foto1: Beginnende schurftmijt, Foto2: Vergevorderde schurftmijt, scheefgroei snavel.

Luchtpijpmijt

Luchtpijp mijt is niet met het blote oog te zien. De symptomen zijn wel heel duidelijk. De parkiet maakt piepend/knarsen geluiden en “kotst” de mijt uit. Dit laatste kan met veel geweld gebeuren. Andere symptomen zijn happen naar lucht, veel met zijn snavel langs stokken gaan en regelmatig niesen. Luchtpijp mijt is besmettelijk, dus behandel al je vogels.


Ga naar:

Ziekte

Wormen

Ondergewicht en Overgewicht

Megabacterie en Papegaaienziekte

Hersenkwalen en tumors.